Euro Land Art, landkunst en blog

In 2008 we start with land art in Het Groene Woud in cooperation with French region Beauce-Dunois en German region Altmark. Land art is a way of showing the values and also of showing the questions of the rural area and the urban-rural relationship. So I, Helmer, was involved in land art. The cooperation was called Euro Land Art. A follow-up is called European Network of Applied Land Art, coordinated by Hochschule Anhalt. Today with link our land art and rural science in our project Rural Campus.

To continue in Dutch....Land art werd vertaald als landschapskunst. Dat benadrukt -hoewel niet bedoeld- het visuele. In Brabant vertaalden wij (Margriet Kemper, Liesbeth Jans en ik) het als Landkunst: land zegt meer over de interacties dan landschap. Sindsdien gebruikt vooral Brabant dit woord (ons manifest uit 2009).
Publicatie Land art, 2015, inkijken: euro land art publicatie. Aan te vragen tegen verzendkosten.

 

mijn BLOG land art en landkunst

Agenda: kijk voor excursies land art op www.destinationart.nl. Bezoek landkunst in Brabant tijdelijke werken deze zomer bij Haanwijk, St Michielsgestel, Esbeek (zie hieronder) en Diessen van 1 tot 10 september, www.landartdiessen.nl, de permanente werken:: land art in Het Groene Woud..
Agenda: Rondom Waalkens, land art t/m 10 spet 2017. UK, Richard Long met grote land art bij elkaar op kasteelterrein, tot 26 oktober 2017, EARTH SKY

Bezoek 19 augustus 2017 – Eindelijk weer echte land art! ‘Rondom Waalkens' is een binnen- en buitententoonstelling ter ere van Boer Albert Waalkens. Waalkens gaf ruimte aan de eerste land art in Nederland, van Dennis Oppenheim, 1969. In land art in Het Groene Woud was met name deze landbouw land art mijn inspiratie. Oppenheim verbeeldde het los raken van producent en consument (denk ik). Nu is er o.a. een  mooi grootschalig project Proportie (de gulden snede als inzet) van maar liefst 20 hectare. Dit is ingepast in de bestaande bedrijfsvoering van het biologische veeteelt bedrijf Reinaheerd in Finsterwolde. www.olambtcultuur.nl, tot 10 september 2017.

ELA Rondom Waalkens Marc v Vliet landart
Bezoek 22 mei 2017 - Rijdend naar een gesprek voor agrarische bedrijfsopvolging remde ik in Esbeek (NB) want ik in mijn ooghoek zag ik een ontregeling: een stevige knol met boer en ploeg in de akker. Het bleek een werk van de Esbeekse Hannes Verhoeven, dat met andere beelden in de Andreas Schotel route naar de historie van het platteland verwijst. Krachtig en robuust, ook romantisch, de boer ploegt verder. Een fietsrondje is aan te bevelen.

esbeek hannes verhoeven land kunst platteland blog wieringa

 

Bezoek: 18 mei 2017 - opening landkunst Bossche Broek te Moergestel/Haanwijk. Tien jonge kunstenaars maakten (kleine) land art bij thema waterlinie. zie www.landkunst.nl.  Liesbeth Jans van bkkc stond stil bij 10 jaar landkunst in Brabant waaronder (ons) Euro Land Art met tijdelijke werken. De permanente landkunstwerken in Brabant zijn te bezoeken :  land art in Het Groene Woud..

Bezoek: 29 april 2017 - Londen, not the place to be for land art. Maar als je er toch bent: ik las dat Japans restaurant Sake no hara voor het bloesemfeest 'sakura' een groeiende bloementuin aan het plafond had. Ik miste de locatie maar zag dat het uit Holland geimporteerde gipskruid wat magertjes in het plafond groeide. Levend groen en neerdwarrelde bloesem. Ik zag hier een apart concept van land art: mag ik een opdracht voor land art aan het plafond?

Bezoek: 23 april 2017– dag van Sint Joris en de Draak. In drakendorp Beesel wordt dit gevierd. Ik denk zijdelings mee met het concept en subsidie. Deze zondag zag ik de houtbewerkers hun hakwerk starten. Sint Joris dag Beesel.

Krant: 15 april – Soms mis je levens van leuke mensen terwijl ze bijna om de hoek wonen. En verdorie land art maken. Dat gevoel kreeg ik bij het overlijdensbericht van Liesbeth Takken, slechts 52 jaar. Ik lees over haar inzet en bevlogenheid, haar speelsheid met kinderen en aardse land art. En antroposoof.  www.landartprojecten.nl. Verdorie, verdorie. Ik geniet van de websitebeelden.

Bezoek: 12 april 2017 – Ik bezocht Museum Voorlinden. Niet de tuin, ik bleef binnen. Verrassend hoe het museum deels is gebouwd rondom het werk van land art werkers James Turrell (open-lucht-gat) en ook Richard Serra. Binnen-buiten is sowieso een sterk punt van het museum: de glaswanden van 6 m hoog tonen een panoramafoto van allure. Ergens in het struikgewas de letters: “everything is gonna be allright”. Ik ben gelukkig. Binnen in een spleetje tegen de plint ontdek ik opeens een paardenbloem! Wat!? De natuur wurmt zich overal tussen...een bronzen werk(je) van Tony Matelli. Beslist bezoeken! Ook nu tijdelijk met het vrolijke werk van Martin Creed.

Bezoek: 24 maart 2017 – Weer op pad naar Lotta Blokker in Jan Cunen Museum te Oss. Beeldhouwer van formaat Godin! De mens in de sluimering van Het Uur van de Wolf. In dit project zoekt Lotta de mens in de relatie tot de kosmos, de nacht, en de eenzaamheid die tegelijk alles verbindt. Ik vind in haar beelden de woorden “all-een” en “een-saam”: mijn lievelingswoorden voor verbinding van ik met alles. En land art draait voor voor mij om verbinden van plek met alles
Ook kom ik het werk van Rieneke de Vries tegen. Zij zocht de jeugd van Oss op. En de jeugd voelt zich thuis; waarom de wereld in? “I stay” vond ik een mooi werk van verbonden zijn met de plek Oss, in vrijheid.

13 april 2017 - Boer 'schildert' Mondriaan in grasland Woudsend. Prachtig nieuws dat een kunstenaar en veehouder in het jaar van De Stijl uitbreken uit het museum naar het grasland. De Stijl is een oude ode aan de polderlijnen? De lijnen in dit landschap hutselt de kunstenaar tot een nieuw patroon. Het vakjesdenken is diagonaal gedacht in het landschap, met soorten gras: meer dan visueel dus. Alleen van boven te zien? Klik op Fries land kunstwerk voor kort verhaal land art en De Stijll en vooral het plaatje.

7 oktober 2016 - Kraggenburg, opening van land art werk "PIER+horizon" van Paul de Kort. Een land art in het water. Het veroveren van land op de zee met kraggen vormde de inspiratie van Paul. Plek, historie, mens, natuur, tijd: het geheel komt in het werk samen. Paul bracht het op een schaal dat water, natuur en land hun grootse samenspel kunnen tonen. Een super Hollands werk. Op midzomeravond staat de pier in lijn met de ondergaande zon. Tenminste, als het hekje open is.... risicoloosheid als weg naar vrijheid is blijkbaar het verborgen thema van de bureaucratie (en van veel buitenkunst). Zeker bezoeken! Bijvoorbeeld via destinationart.nl.

kraggenburg paul de kort landart flevoland blog wieringa

 

Land & Co

Land & Co is een samenwerking van zelfstandigen, een buitengewoon ingenieursbureau. Ons werkgebied volgt uit onze passie (en zorg) voor een gezonde, natuurlijke leefomgeving. Onze opdrachten gaan hierover. Onze inbreng is: advies, coaching, training, co-creatie, projectorganisatie, ontwerp en onderzoek. Wij zijn sterk in ‘het bij elkaar houden’ van de samenhang van mens, omgeving en haalbaarheid (economisch, maatschappelijk, betekenisvol). Elk van ons brengt eigen kennis en kwaliteiten in. Samenwerking ligt aan de basis van nieuwe concepten zoals Landgilde, Historische moestuinen, Landregels, Zin in Natuur / De Groene Kapel en Eet je Uitzicht.
Maria van Boxtel adviseur Land en Co

Maria van Boxtel

Enthousiasmerend projectleider biologische en duurzame landbouw. Ontwikkelen nieuwe landbouwbedrijven en bedrijfsopvolging. Bedrijfsplan verbrede of biologische landbouw. Workshops en cursussen voor agrarische ondernemers.

Helmer Wieringa adviseur Land&Co contact

Helmer Wieringa

Scherpe analist, omdenker, concept bedenker, ontwerper van afspraken en regels die werken, bruggenbouwer en 'rechter'. Omgevingswet, landbouw, verbreding, land art, bedrijfsopvolging. Voor principeverzoek, beleidsnota, advies,...   

Taco IJzerman

Creatief en praktisch advies, ontwerp, teelt- of bedrijfplan
Biologische tuinbouw - landgoederen - historische moestuinen - stadstuinieren
Tuinbaas / tijdelijk, interim, part-time organisatie en beheer
Coaching en inspiratie bij (persoonlijke) ontwikkeling, ondernemerschap en communicatie

Lian Kasper

 Projectleider, programma maker, trainer en coach

… in duurzame plattelandsontwikkeling
… in de natuur-inclusieve en biologische landbouw
… in maatschappelijke betrokkenheid bij landschap en natuur
… in de relatie tussen mens en aarde