Vleesverkoop op boerderij ook lid KNS?

Vraag:

Ik verkoop vlees van mijn eigen koeien uit een diepvries vanaf mijn boerderij. De controleur van de VWA stelt dat ik moet voldoen aan de hygiënecode voor het slagersbedrijf. Dan moet ik me aansluiten bij de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie en dat kost me € 250,-- per jaar. Dat vind ik heel duur. Mijn slager in het dorp is toch al lid van de KNS, dan hoef ik dat toch niet te worden?

Antwoord:

Ook bij verkoop vanaf de boerderij moet u schoon en hygiënisch werken volgens een voedselveiligheidsplan. U moet diepvriesvlees altijd diepgevroren verkopen, wekelijks de temperatuur van de diepvries controleren en noteren en uw diepvries halfjaarlijks reinigen.Als voedselveiligheidsplan voor een bedrijf is een algemeen geldende hygiënecode te gebruiken. De hygiënecode voor het slagersbedrijf is van toepassing voor slagers die vers vlees verwerken en verkopen. Voor uw situatie met de verkoop van diepgevroren vlees is de Hygiënecode voor kleinschalige detailhandel in de zuivel beter van toepassing. Deze is aangepast en vanaf herfst 2010 geldig. Hierin staat dat naast zuivelproducten in boerderijwinkels andere producten vallen waarbij ook de temperatuursbeheersing tijdens bewaring en verkoop de belangrijkste beheersmaatregel is, zoals de verkoop van verpakt en diepgevroren vlees. De hygiënecode kunt u gratis downloaden van www.prodzuivel.nl. U hoeft geen lid te worden van de KNS.


bron: www.landregels.nl