Eigen eieren verwerken

Vraag:

Wij hebben 200 kippen, waarvan we de eieren verkopen in onze boerderijwinkel. Onze zorgvragers vinden het ook heel leuk de eieren te verwerken in cakes en taarten. Die eten we zelf op. Nu vraagt de restauranthouder in het dorp om onze taarten ook te mogen serveren aan zijn klanten. Moet ik dan aan andere eisen voldoen? En wat als ik een doos eieren bij de buurman haal omdat we er zelf niet genoeg hebben?

Antwoord:

Eieren zijn een kwetsbaar product. Bij slechte hygiëne in het verwerken van eieren kunnen problemen ontstaan. De Nederlandse overheid controleert daarom goed op de kwaliteit van eieren.

In Nederland is het verplicht om alle eieren die voor consumptie verkocht worden, te voorzien van een stempel (zie ook vraag eieren verkopen).

Met eieren die u verwerkt, bijvoorbeeld in cakes en taarten, werkt u uiteraard ook hygiënisch. Afhankelijk van de afnemer gelden aanvullende regels:  • Als u de cakes en taarten met uw eigen gezin en uw zorgvragers opeet, is de situatie vergelijkbaar met een gewone gezinssituatie. Werk hier volgens de ‘hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen’ of volgens de ‘hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen’, te downloaden van www.voedingscentrum.nl  • Als u de cakes en taarten doorverkoopt, bent u voor de eieren officieel een verwerker. U moet dan een levensmiddelen-erkenning aanvragen bij de nVWA om eieren te mogen verwerken. Bovendien moet u geregistreerd staan bij het productschap voor pluimvee en eieren (PVE).  • Als u extra eieren bij de buurman haalt, koopt u officieel eieren in bij de buurman. Dit kan alleen als de buurman zelf een keur- of pakstation is en u de eieren gesorteerd, gestempeld en ingedeeld in gewichtsklasse inkoopt.Overigens: bij het bakken van cakes en taarten voor verkoop gelden aanvullende hygiëne-eisen uit de bakkerijsector. Download deze eisen van www.nbc.nl


bron: www.landregels.nl   MvB