Groenten verkopen?

Vraag:

Wij verbouwen groenten en willen die verkopen. Is er kort te zeggen op welke wetten we moeten letten?

Antwoord:

Iedereen die voedsel produceert en verkoopt, valt onder de Warenwet. De Warenwet bepaalt waar ieder bedrijf op moet letten ter bescherming van de consument. Je kunt er geen vergunning voor krijgen: iedereen moet er aan voldoen. ‘Je moet de wet kennen.’ Verkoop van verse groenten aan jouw klanten hebben geen regels. Hoe meer je met producten doet, hoe meer regels. En: hoe kwetsbaarder producten, hoe meer regels. Wat voor ongesneden groenten geldt, geldt dus niet voor melk. Hygiëne staat voorop, en aantonen dat je erover na hebt gedacht, is cruciaal (koeling meten, logboek, schoonmaakrooster etc). Allemaal logisch en zo logisch dat het misschien niet in een wet hoeft. Groenten telen met elkaar en de oogst verdelen: gewoon doen. Groenten opslaan en koelen en later verdelen: denk na en vind de regels over schoonmaak, geen afval in de koeling e.d. Groenten bedrijfsmatig verkopen? Dan gaan alle fiscale bedrijfsregels en brancheregels meespelen. Verder kan aan de orde komen: water (legionella), milieubeheer (omvang compost, (snoei)afval, mestopslag), openbare orde (buurtfeestje, alcohol, hinder), besmetting door huisdieren, dieren houden, aansprakelijkheid en belonen vrijwilligers. Slechts met een licentie mag je stellen dat je product ‘biologisch’ is. Zie in Landregels twee detailvragen hoe zoiets uitpakt: Mag ik verse producten bereiden in kraampjes? Groenten in aparte ruimten opslaan? Hier staan formele antwoorden van de rijksoverheid.


bron: www.landregels.nl  mei 2014


 


Deze vraag is gepubliceerd in Ekoland, april 2014 ikv Dag van de Stadslandbouw.


Stadslandbouw als ‘landbouw in de stad’ gaat vaak over buurt- en moestuinen. Veel gemeenten zien het als wijkopbouwwerk en streven naar een mix van enthousiaste burgers en ervaren tuinders. Met verstand aan de slag gaan, is dan een goede leidraad. Het is echter naïef om te stellen dat er geen regels gelden. Elke samenleving bouwt op afspraken en regels. De buurttuinen maken zelf ook regels over taken, geld, activiteiten. De kunst is dat regels niet afleiden van het doel: gezond lokaal voedsel.