Vleesverkoop op boerderij, welke hygiëneregels gelden dan?

Vraag:

Wij verkoop vlees van eigen koeien uit een diepvries vanaf de boerderij, en ons varkensvlees verkopen we vers. Welke hygiëneregels gelden bij verkoop van vlees?

Antwoord:

Ook bij verkoop vanaf de boerderij moet u schoon en hygiënisch werken volgens een voedselveiligheidsplan. U mag een voedselveiligheidsplan zelf samenstellen voor uw situatie. Of u kunt een –algemeen geldende – hygiënecode gebruiken.
Voor diepvriesvlees geldt: U moet diepvriesvlees altijd diepgevroren verkopen, wekelijks de temperatuur van de diepvries controleren en noteren en uw diepvries halfjaarlijks reinigen. Als voedselveiligheidsplan voor een bedrijf kunt u een algemeen geldende hygiënecode te gebruiken. Voor uw situatie met de verkoop van diepgevroren vlees is de Hygiënecode voor kleinschalige detailhandel in de zuivel van toepassing. Hierin staat dat naast zuivelproducten in boerderijwinkels andere producten vallen waarbij ook de temperatuursbeheersing tijdens bewaring en verkoop de belangrijkste beheersmaatregel is, zoals de verkoop van verpakt en diepgevroren vlees. De hygiënecode kunt u gratis downloaden van www.prodzuivel.nl.
Voor vers vlees geldt: snijdt u in het vlees of verwerkt u het tot bijvoorbeeld gehakt of worst op uw boerderij? Dan moet u voldoen aan de eisen die ook gelden voor slagers en werken volgens de hygiënecode voor het slagersbedrijf. Net als slagers die vers vlees verwerken en verkopen. U kunt deze hygiënecode bestellen via de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie, www.kns.nl U moet dan ook lid worden van de KNS, en daar zijn kosten aan verbonden.
Doet u geen snijhandelingen op de boerderij, maar verkoopt u het verse vlees direct of verpakt u het alleen op de boerderij voor directe verkoop? Nadat uw slager in zijn slagerij het vlees verwerkt en gesneden heeft? Dan is er geen algemeen geldende hygiënecode die voor uw situatie van toepassing is. U kunt uw eigen voedselveiligheidsplan samenstellen uit het document ‘concept voedselveiligheidsplan voor verkoop van vlees direct vanaf de boerderij’. [bestand] Let op: u kunt zelf uw voedselveiligheidsplan opstellen op basis van dit document, maar u krijgt geen updates van wetswijzigingen zoals bij een officiële hygiënecode. U blijft zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor het goed volgen van de wet op het gebied van voedselveiligheid.


bron: www.landregels.nl   MvB 14 juli 2014