Honing zelf afvullen kan

Vraag:

In de zorg- en kinderboerderij wil ik honing afvullen. Dat is goed als PR-potje en misschien gaan we het doen als zorgactiviteit. Mag dit en wat moet er op het etiket voor consumptie door kinderen?

Antwoord:

Informatieplicht is een kernboodschap van de EU voor voedingswaren. Voedingswaren mogen geen gezondheidsclaims verwoorden, daar zijn medicijnen voor. Etikettering op verpakt voedsel is het belangrijkste middel, voor onverpakt voedsel (zoals maaltijden, groentes, eieren) hoeft dit niet.
Met deze hoofdlijnen worden details per EU-land uitgewerkt: voor honing in het Nederlandse "Warenwetbesluit honing". De volgende aanduidingen moeten volgens het "Warenwetbesluit Etikettering van Levensmiddelen" en volgens het "Warenwetbesluit honing" verplicht op het etiket aanwezig zijn.Op het etiket moet de aanduiding "honing" vermeld staan. Eventueel met toevoegingen als: bloemen-, lente-, koolzaad- e.d. Wat niet mag zijn teksten als: bijenhoning, echte honing of natuurzuivere honing en medicinale termen als: "rijk aan vitaminen en mineralen" en bv. "uitstekend tegen verkoudheid".
Land van Herkomst
Het land van herkomst moet op het etiket staan. Dus: Nederlandse honing. Bloemenhoning uit Leiden mag, maar dan moet er wel ergens anders op het etiket de aanduiding "Nederlandse honing" staan.
Gewicht. Het gewicht moet worden aangegeven in grammen (afkorting ‘g’ en niet ‘gr’). Een "e-teken" moet alleen bij gecontroleerde afvulsystemen van grote bedrijven. Naam en adres van de imker. Productiecode. Op het etiket dient ook de productiecode te staan
Houdbaarheidsaanduiding. "Tenminste houdbaar tot" voluit geschreven. Volgens de nieuwe Europese richtlijn mag het vochtgehalte van honing niet hoger zijn dan 20 % en heide honing niet meer dan 23%. Honing met een vochtgehalte van 20 %, is tenminste 3 maanden houdbaar.
• 19% - 12 maanden.
• 18% - 18 maanden
• 17% - 24 maanden
Heidehoning met een vochtgehalte van 23 % is tenminste 6 maanden houdbaar. Dit zijn richtlijnen en de imker is zelf verantwoordelijk voor de houdbaarheidstermijn die hij op het etiket zet.


 


Is een waarschuwing voor zuigelingen en kinderen verplicht? In honing kan Clostridium botulinum zitten. In de darmflora van zuigelingen komt deze bacterie tot groei en wordt giftig. Zuigelingenbotulisme kan het gevolg zijn. Als een kind hieraan lijdt, is het raadzaam om zo snel mogelijk naar een arts te gaan. De NVWA raadt af om kinderen tot 1 jaar honing te geven.
Het is niet wettelijk verplicht op het etiket van honing te vermelden dat kinderen tot één jaar geen honing mogen eten. Het is wel een advies, u kunt het dus op het etiket vermelden. Let op, in het keurmerk kinderboerderijen wordt dit wel verplicht. Dit omdat honing vaak verkocht wordt aan bezoekers met (jonge) kinderen. Zet er dan op: Niet voor kinderen jonger dan 1 jaar.Zelf afvullen: u mag van de imker een grote emmer honing kopen en zelf afvullen. Klik hier voor een download van het cursusboek honing, als u zich aan de regels houdt bij punt 2.2.4 op bladzijde 8 en 4.1 bladzijde 13 houdt komt het helemaal goed: http://www.bijenhouders.nl/files/pdf/Honingcursusboek.pdf
Uiteraard moet uw verwerkingsruimte schoon zijn, misschien doet u dat het beste bij uw imker? En de vrijwilligers /medewerkers die de honing afvullen, moeten voldoen aan hygiënisch werken.


 


bron www.landregels.nl         MvB april 2015