Rauwe melk verkopen?

Vraag:

Ik wil graag mijn melk aan de klanten verkopen. Op Zonnehoeve zie ik een mooie tapautomaat. Wanneer mag dit?

Antwoord:

De Warenwet met bijbehorende verordeningen (vertaalt in hygiënecodes) regelt dat melk slechts mag worden verkocht indien de melk ‘bewerkt’ is om de bacteriën als campylobacter, listeria en salmonella te doden of de aanwezigheid te minimaliseren. Ook kan via rauwe melk tuberculose worden overgedragen, maar omdat de Nederlandse veestapel tbc-vrij is, is melk in principe vrijgegeven. Bewerking van melk is dan pasteuriseren en homogeniseren of verzuren. Helaas verdwijnt met bewerking ook een gedeelte van de goede bacteriën en de natuurlijke samenstelling van voedingsstoffen. Producten van rauwe melk staan daarom meer en meer in de belangstelling. Kaas en andere zuivelproducten kunnen worden gemaakt van bewerkte (gepasteuriseerde) of van onbewerkte (rauwe) melk. Zelfzuivelaars kunnen hun rauwe melk verwerken in yoghurt, kefir en andere producten waarin de melk ‘verzuurt’ en de slechte bacteriën verdwijnen. Of verwerken tot harde kazen. En hoe zit het dan met rauwe, onbewerkte melk? De wetgever (controle door COKZ en nVWA) staat toe dat mensen rauwe melk van de boerderij meenemen mits de klanten het zelf afvullen en onder aanname dat de melk thuis wordt gekookt. Als boer mag je dus officieel niet zelf de dop op de fles draaien, de klant moet zelf tappen. En een vermelding ‘rauwe melk, voor gebruik koken’ is verplicht. NB Officieel gaat het om ‘verhitten’; koken is beter te onthouden.


bron: www.landregels.nl HW juni 2015   Ook geplaatst in Ekoland